Biztonsági fólia
minden üvegfelületre


Kérdések és válaszok

Ha biztonsági fólia van szerelve az ablakaimra akkor nem tudják betörni az üveget?

A biztonsági fólia szakszerű telepítés estén jelentősen növeli az üveg törés szilárdságát, de nem akadályozza meg az üveg törését. Egy betörés esetén az üvegen keresztül történő bejutást lényegesen nehezíti, lassítja.

Szeretnék biztosítást kötni a lakásomra, de csak az ablakok ráccsal történő felszerelése esetén vállal a biztosító kockázatot vagy a biztonsági fólia is szóba jöhet?

Mindig kérjen több biztosítótól is előzetes ajánlatot. Ha az ügynök nem veti fel a biztonsági fólia lehetőségét kérdezzen rá vagy forduljon másik társasághoz. A MABISZ (Magyar Biztosítok Szövetsége) csupán egy ajánlást ad a védelmet biztosító termékekről amit a biztosító társaságok saját belátásuk szerint építenek be az üzleti szabályzatukba. A legtöbb biztosító a „részleges mechanikai védelem” kategóriába sorolja a biztonsági fóliákat, és alkalmazásukat elektronikus védelemmel kiegészítve javasolja. Mozgás és akusztikus jelző. Minden LLumar biztonsági fólia rendelkezik MABISZ és nemzetközi minősítésekkel.

A biztonsági fólia az ablak belső vagy külső felére kell szerelhető?

A LLumar biztonsági fólia palettán van belső és kültéri felületre szerelhető változat is. Fontos hogy mindig a megfelelő anyagot alkalmazzuk mivel a biztonsági fólia felületét a karcosodás ellen védő bevonat külső és beltéri felhasználás esetén különböző. Biztonságtechnika szempontból indokolt lehet a kültéri alkalmazás, vagyonvédelmi céllal többnyire beltérből telepített biztonsági fólia ajánlott.

Csak teljesen víztiszta biztonsági fólia létezik?

Nem. A LLumar biztonsági fólia lehet úgynevezett kombinált funkcióval rendelkező anyag, amely a biztonság mellet magas szintű hő védelmet, UV szűrést és esetleg még belátás elleni védelmet is nyújt.

Hagyományos fakeretes ablakom van. A biztonsági fóliát nem lehet az üveg leszorító léc alá rakni. Így is szabályos a telepítés?

A LLumar biztonsági fólia gyári technológia szerinti telepítése esetén az üveg leszorító léc és a biztonsági fólia között megengedett a 0,8-3,2 mm közötti hézag normál flott üveg esetén. Ha a nyílás záró kialakítása engedi természetesen esztétikai és praktikussági szempontból is érdemes keret alá dolgozni a biztonsági fóliát, de a fenti hézag betartása esetén sem fog kimutathatóan csökkenni az üveg törés ellenállása. A MABISZ maximum 1,0 mm -t ír elő.

Az üvegeim csak 3 mm vastagok, érdemes biztonsági fóliát szereltetnem?

Biztonságtechnikai (baleset elleni védelem) szempontból minden képen. Közintézmények számára a szilánkmentes környezet biztosítása rendelet által kötelezett. Iskolák, óvodák, egészségügyi intézményekben alapvető. Amennyiben vagyonvédelem és biztosítás kötés miatt kell biztonsági fóliát telepíteni, üveg cserére is szükség lesz. A MABISZ előírás alapján lakosság részére 4 mm közületek esetén pedig min. 6 mm kell hogy legyen az üveg vastagsága amelyre a biztonsági fólia telepítésre kerül.

Meddig nyújt a biztonsági fólia garanciális biztonságot? Mikor kell lecseréltetnem?

A LLumar biztonsági fólia a gyártó Solutia Inc. által 10 év gyári garanciát vállal a mechanikai paraméterek állandóságára melyet a MABISZ is elfogad, amennyiben a biztonsági fólia gyári vizsgával rendelkező szaktelepítő által lett telepítve. Természetesen az élettartam akár duplája is lehet az alkalmazási körülményektől függően.

A megvásárolt biztonsági fóliát magam telepítettem, a biztosító el fogja fogadni?

Nem. Ha biztosítást is szeretne kötni minden képen hivatalos LLumar szakkivitelezővel kell a munkát elvégeztetni. Jobb megelőzni a bajt, mert lehet hogy az ügynök házilagos kivitelezés esetén is megköti a biztosítást, de a bekövetkezett esemény után biztos hogy kérni fogja a műbizonylatot és számlát, és ha nincs nem fog fizetni.

Gépjármű üvegeit szabad-e és egyáltalán érdemes-e biztonsági fóliával ellátni?

Igen. A gépjárművek fóliázására vonatkozó jogszabály csupán két feltételt ír elő: csak alkatrészszámmal ”H” vagy „AF” és műbizonylattal rendelkező biztonsági fólia alkalmazható, és az üvegekre vonatkozó fényáteresztési értékeket be kell tartani.

Védje meg szeretteit és értékeit: Biztonsági fólia ablakra, biztonsági fólia üvegajtóra, biztonsági fólia szélvédőre