Biztonsági fólia
minden üvegfelületre


Személyvédelem

A személy védelem fogalma a biztonsági fólia szempontjából lehet közvetlen vagy közvetett módon értelmezhető. A biztonsági fólia közvetlen védelmet nyújthat egy üvegfelületnek csapódó személy számára a szilánkok által okozott súlyos sérülésekkel szemben. Ha a szabványi előírásoknak megfelelő és a gyári technológiai követelményeket is betartva telepítettük a LLumar biztonsági fóliát, akkor egy véletlen esetén sem érheti vágott vagy szúrt üveg sérülés a balesetet szenvedő személyt. Tekintve hogy az üveg által okozott sérülések az életet legsúlyosabban veszélyeztető balesetek és sajnálatosan a gyors elvérzés következtében nem ritkán halálos kimenetelűek a 28/2007.(IX.29)SZ.M.M. rendeletben szigorították a nyílászáró üvegezésére vonatkozó előírásokat. Azonban a biztonsági fólia közvetett módon is megelőzheti a személyi sérülést ha szilánkmentességet nyújt élelmiszerek gyártása tárolása értékesítése vagy éppen fogyasztása környezetében. Ennek betartására az Európai Parlament és Tanács 852/2004/EK rendelete kötelezi a tagországokat mely hazánkba 2007 január 1-vel bezárólag lépett hatályba. Azt hogy mely biztonsági fóliák képesek a fenti előírásoknak megfelelni azt korábban a DIN 52337-es szabvány teljesítése igazolta, 2004-től azonban az egységes MSZ EN 12600 írja elő. Tekintve hogy az MSZ EN 12600-as az aktuális elsődlegesen ezt a vizsgálatot elemezzük részletesebben, de mivel a korábbi DIN hivatkozás is gyakori némi utalást teszünk az összehasonlítás kedvéjért. A teszt vizsgálat eszköze alapvetően megegyezik. Függőleges keretszerkezetben megfogott a támadási oldallal ellentétes felületen fóliázott üveg, melyet egy geometriailag meghatározott tömeggel különböző ejtési magasságból becsapódó testtel támadunk. A test tömege 50 Kg az ejtési magasság változó.

 
biztonsagi-foliak-video

Az MSZ EN 12600 normát a teljesítésnek megfelelő alfa-numerikus jelölés követi.

Pl: MSZ EN 12600 1B1 ahol a jelölések az alábbi jelentéssel bírnak.

1B1 Ellenállási kategóriák: ejtési magasság, amelynél nem vagy biztonságosan törik a próba.

1 - 1200 mm Az üveg nem vagy biztonságosan törik 1200, 450, 190 mm ejtési magasságból

2 - 450 mm Az üveg nem vagy biztonságosan törik 450, 190 mm ejtési magasságból.

3 - 190 mm Az üveg nem vagy biztonságosan törik 190 mm ejtési magasságból.

1B1 Az üveg törés típusa:

A - veszélyes, szilánkos: Az üveg eltörik és számos repedés keletkezik sok leváló szilánkkal, éles szélekkel. Ilyen típusú törést mutat a normál építészeti flott üveg.

B - biztonságos vagy nincs törés: Az üveg eltörik és számos repedés is keletkezik rajta, de sérülést okozó szilánk nem keletkezik. Ilyen típusú törést mutat a fóliázott vagy laminált üveg.

C - darabos: Az üveg rengeteg apró szilánkra törik, mely nem jelent közvetlen veszélyt, ilyen típusú törést mutat az edzett üveg.

1B1 A besorolásban szereplő második szám a legmagasabb ejtési magasságra utal, amelynél nem vagy 76 mm átmérőnél kisebb lyuk keletkezik az üvegen.

A fentiek alapján a MSZ EN 12600 1B1-es minősítés a legmagasabb elérhető, normál építészeti flott üveg és biztonsági fólia alkalmazása esetén. Ezt az eredményt a LLumar biztonsági fóliák közül az SCL SR PS7, PS8, PS11, és PS15-ös típusú fóliák már 3mm vastag flott üvegen is teljesítik. Értelemszerűen egy magasabb fokozat elérése az összes alacsonyabb szint teljesítését is jelenti.

28/2007.(IX.29)SZ.M.M. rendeletben előírt követelményeknek.